čtvrtek 20. července 2017

Nekonečný príbeh. Kto bude prvým futbalistom za tri miliardy?

Keď na začiatku tohto tisícročia prestupoval uctievaný Zinedine Zidane z Juventusu, dal za neho slávny Real Madrid 46 miliónov libier - a to už vtedy dotiahol Francúzsku k titulu majstrov sveta, navyše získal Zlatú loptu pre najlepšieho futbalistu planéty.

< p> Z dnešného pohľadu je táto čiastka pomerne "smiešna".

Za - stále len nádejného - Sterlinga utŕžil Liverpool o tri milióny libier viac ako vtedy Juventus za Zidana. Z mladíka s jamajským pôvodom je tak najdrahší anglický hráč v dejinách, k čomu mu stačilo 129 zápasov a 23 gólov za Liverpool.

"Ceny za futbalistu sú teraz o dosť vyššie ako pred rokmi.A podľa mňa ešte porastú, "odhaduje renomovaný český ekonóm Petr Zahradník. "Tá krivka rastu cien nie je tak str má ako v predošlej dobe, kedy aj na futbal pôsobila krízy, ale stále sú dosť nadsadené."

Áno, ceny výrazne stúpli.


V roku 2000 ste mohli mať Luísa Figa vo vrcholnej forme za 37 miliónov libier, čo bol svetový rekord. Teraz už sa prepadol do druhej desiatky historického poradia, ktorému kraľuje waleský stredopoliar Gareth Bale.Ten stál Real Madrid pred dvoma rokmi 86 miliónov bet 365 libier, v prepočte 2,7 miliardy korún.

Ekonomická racionalita kríva

A dvoumiliardová hranica môže byť čoskoro opäť pokorená: o 22 ročného Paul Pogba z Juventusu sa uchádzajú špičkové tímy z Anglicka, ale aj Barcelona či Paríž St. Germain. Hovorí sa o cene 2,1 miliardy korún.

"To je úplne absurdné. Dať toľko peňazí za futbalistu je jednoducho absurdné, "nechápe legendárny holandský futbalista Johan Cruijff. "Skôr Barcelona vychovala hráčov ako Xavi, Messi či Iniesta, ktorí ju nestáli nič.To už teraz nie je a vyplácajú sa takéto sumy. "

Kluby šermujú miliardami, aby získali aj hráčov, ktorí síce patria k špičke, ale nie sú absolútnymi top futbalistu.

"Je to symptóm momentálnej situácie. Niektoré kluby vlastnené aktérmi z ropných krajín Arabského polostrova až tak na priamu ekonomickú návratnosť nehľadí, sledujú skôr efekt momentálnej pompy a známosti, aby sa o klube a transakcii veľa hovorilo a písalo, "hovorí Zahradník. "Ekonomická racionalita tu začína veľmi ťažko krívať."

Prínos len na ihrisku?Prekonané

Takto vysoké cifry za hráča sú na prvý pohľad pre bežného fanúši ka nezmyselné, ale zámerom nie je len to, aby sa klubu investície zaplatila cez výkony daného futbalistu na ihrisku.

"Tento pohľad je dávno prekonaný. Vďaka prítomnosti drahých hviezd sa lepšie predáva napríklad turné po Ázii, kde je veľmi kladný účet aj bez toho, že by tím kopol do balóna, "hovorí Zahradník.

"David Beckham bol najlepšie zarábajúcou hráč svojej doby. Na vrchol sa dostal aj vďaka parfumom či móde. Tu by som si kládol otázku, či bol najschopnejší futbalista svojej generácie.Asi nie, myslím, že v tom čase bolo treba dvadsať porovnateľných hráčov, ale on bol trhovo a mediálne využitelnější. "

Z toho dnes kluby ťaží hlavne: z nových dresov a suvenírov, ktoré sa predávajú po celej planéte , plynú veľmi zaujímavé peniaze. "Kvalita a trhová cena nejdú vždy ruka v ruke. Keď sa pozrieme na tenis, tam to takto platí. A je to aj vo futbale, "upozorňuje Zahradník.

M edzinárodné centrum športových štúdií vo Švajčiarsku sleduje dlhodobo vývoj cien hráčov v najlepších ligách, ich vek, efektívnosť, úspechy osobné, tímové aj reprezentačné či dĺžku zmluvy.

Podľa špeciálneho vzorca potom vypočítava aktuálnu cenu hráčov.S veľkým náskokom vedie Argentínčan Messi, u ktorého je cifra medzi 255 až 280 miliónmi eur (čo je v hornej hranici až 7,5 miliardy korún).

Tahle suma bet365 stavky presne zodpovedá výstupnej klauzulu, ktorú má Messi v zmluve s Barcelonou. Na polovičný číslo sa dostal belgický rýchlik Eden Hazard z Chelsea, až za ním je o kúsok tretí Cristiano Ronaldo. Sterling patrí v rebríčku šiesta pozícia, Pogba siedma. Rekordman Bale je až 16.s vypočítanou cenou 1,5 miliardy korún.

Pri tomto vývoji cien sa ale čoskoro môže stať, že niekto práve Balea a jeho rekord prekoná a prelomí třími liardovou hranicu. "Nečudoval by som sa tomu, toto je totiž nekonečný príbeh," usmieva sa bet365 mobil Zahradník.

Len pre zaujímavosť: Cristiano Ronaldo má v Reale Madrid v zmluve výstupnej klauzulu vo bet365 bonus výške jednej miliardy. Eur…

bet365

Žádné komentáře:

Okomentovat