čtvrtek 20. července 2017

Škvrny potu nie! A tenisti obliekli bielu. Teraz rieši: Nie je jej až moc?

Rozpútal tým debatu, ktorá na najslávnejšie tenisové adrese nabrala na intenzite teraz, keď slávny turnaj začal. Pri jej zrode stálo minuloročnej sprísnenie pravidiel, ktoré okrem výrazne prevažujúce biele nariaďuje aj iné detaily: biele má byť aj (viditeľné) spodná bielizeň, nesmie sa nosiť napríklad krémová farba, farebný pruh na oblečenie musí byť široký maximálne jeden centimeter…"Považujem to za absolútne šialené, "povedal Pat Cash, wimbledonský šampión z roku 1987.

Kde sa vlastne biela posadnutosť v tenise vzala? Tradícia siaha až do 19. storočia a súvisí s estetikou.Tenis sa tou dobou začal stávať čím ďalej viac spoločenskou záležitosťou a považovalo sa za nevhodné, keď po dvorci pobehovali hráčmi vo viditeľn e prepotenom oblečení.

"Zvyšovanie tenisových schopností viedlo k rastúcim nárokom na pohyb hráčov, s čím súviselo aj viac potenie. Na farebných oblečenie sa začali objavovať fľaky, čo vyzeralo trápne, "opísala Valerie Warrenová v knihe Tennis Fashion: Over 125 Years of Costume Change. "A vtedy bolo nemysliteľné, že by u dámy bolo vidieť, ako sa potí!"

A tak aj na grandslamoch zavládla biela revolúcia, ktorú prelomili až v roku 1972 na US Open. Wimbledon však tradíciu nemení. Treba podotknúť, že Federer je vo svojom boji v menšine.Nezastane našiel treba u krajana Wawrinka či rebela Fogniniho, väčšina hráčov ale tradíciu rešpektuje - a rada. "Je to čisté a k tráve to patrí," myslí si Lucie Šafářová, podobne hovorí aj jej krajania Tomáš Berdych či Petra Kvitová.

Dokonca aj Serena Williamsová, ktorá si inak vyžíva vo výrazných modeloch, hovorí: "Celý rok by to bola v bielej nuda, ale dva týždne sa to dá vydržať. "

Buřič Andre Agassi kvôli bielemu" diktátu "dokonca tri ročníky Wimbledonu (1988-90) vynechal, ale potom sa vrátil a hovoril:" Wimbledon ma naučil nosiť bielu, naučil ma pokore a rešpektu k tradícii. "a ako je známe, na tradície si Briti potrpia.Preto aj Federer svoju malú "vzburou" sotva môže niečo zmeniť.


Žádné komentáře:

Okomentovat